Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I děti mají právo, aby názory, které přijímají, byly korigovány

Zavádí se v České republice cenzura? A je opravdu každý, kdo požaduje svobodu slova a brojí proti potencionální vládní cenzuře, hodně velký ubožák, babišák, lhář nebo putinovský grázl, jak míní Pavel Šafr na Twitteru?

Cenzura může mít mnoho podob. Od té poctivé prvorepublikové, kdy se závadný text začernil a přes něj se umístil nápis „cenzurováno“, přes cenzuru nacistickou, která autora s nesprávnými názory, pokud se takový našel, poslala na převýchovu do koncentračního tábora, až po komunistickou cenzuru, která časem autory vycvičila k cenzuře sebe sama. 
Nebo se cenzura může provádět daleko sofistikovanějším způsobem. Žádné mříže, vyhazovy z práce sice už ano, ale zatím ještě v omezené míře, stačí však autory, kteří odmítají pochopit všechny krásy současného systému, označit za zastánce zavrženíhodných názorů, a smysl cenzury je naplněn. K tomu se připojí nějaká ta neurčitá pravidla, jako třeba Příručka pro boj s dezinformacemi, kterou nedávno vydalo ministerstvo vnitra, a navíc přidalo Slovníček pojmů pro boj s dezinformacemi (není to vtip, obojí naleznete na stránkách MV.)
Pokud se to opakuje dostatečně často, nejlépe od rána do večera, neposlušný autor se stane úředně potvrzeným dezolátem, případně vlastencem, nebo proruským činitelem. Zde je ovšem potřeba dbát na správný pravopis. Pokud někoho chceme správně cejchem označit, nepíše se vlastenec, ale flastenec, jako by ten, kdo takto píše šišlal, a slovo ruský musí obsahovat dvě „s“.

Takže bych se měl vrátit k tomu, co slibuje titulek, aby to nebylo stejné jako u článku „Policejní provokatéři? Vypátrali jsme, kdo jsou dva muži z demonstrace“ (Seznam Zprávy, 13.4.2023)
V tomto článku se uvádí, že oba muži nejsou policejní provokatéři, že za všechno může Rajchl, ale ani slovo o tom, kdo tedy chlapci jsou, jak slibuje titulek.

Titulkem „I děti mají …“ jsem parafrázoval známou větu pana premiéra, že občan má právo, aby informace, které dostává, byly korigovány. Naposledy oznámil, že cenzura u nás není, ale je třeba bojovat s nesprávnými názory. Pan premiér takto v poměrně krátké době vytvořil druhý protimluv. Oba jeho výroky by se skvěle vyjímaly v politické satiře. Tady ovšem máme realitu.

Ministr školství Vladimír Balaš se pustil před časem do osvěty. V únoru rozeslal školám dopis s doporučením, jak by bylo vhodné s dětmi hovořit na školách na téma války. Dopis doprovázely odkazy na ty správná videa a správné organizace (především neziskovky a další pravdozvěsty), které zaručeně šíří pravdu, nic než pravdu.
Tímto se vracíme o několik desítek let zpět, v každém případě před rok 1989.
Ať už se naše společnost posouvá do dystopické či naopak zářné budoucnosti, výchovu dětí a formování jejich názorů mají výhradně na starost rodiče. A to dokonce u ti, kteří zastávají podle vlády nesprávné názory. Tak to bylo, je a také bude.
Varující je v tomto případě, že Vladimír Balaš je právník, vysokoškolský učitel, člověk na svém místě, na rozdíl od některých jeho kolegů na jiných ministerstvech. Dva příklady za mnohé ostatní: Podle materiálů uniklých z interních podkladů vlády ministr financí přišel s myšlenkou zvýšit DPH mimo jiné na vodné a stočné a naopak snížit daně loteriím. Jak snížení DPH pro loterie přispěje k reformě veřejných financí je záhadou. Pokud to někomu přispěje, tak jen loterijní společnostem. Nebo jde o to, aby loterie snížily poplatky a občané začali v nelehké finanční situaci ve velkém měřítku sázet, čímž by do státní kasy připluly daně z vyššího zisku loterií? Snad taková obludnost - obrat zoufalce i o to málo, co jim zbylo - nikoho nenapadla.
Pak tu máme ministryni obrany (aby to bylo genderově vyvážené), která na Twitteru vypisuje věty ostré, urážlivé, místy oplzlé, takže člověk má pocit, že je snad ani nepíše osoba příčetná.
Správné názory – téma současnosti. Vláda za ně chce bojovat tělem i duší. Otázka „kdo určí co je správný názor a co názor nesprávný“ je vyřešena. Určí to vláda. Tímto samozřejmě nezpochybňuji existenci dezinformací, ovšem tento pojem je natolik nadužíván, že ztrácí svůj skutečný význam.
Problém je v tom, že Systém nehledá pravdu, hledá názor. Kdo má stejný názor, zastává pravdu, kdo má názor jiný je nepřítel. A proti nepříteli je třeba bojovat.
Tímto se ocitáme v kruhu.

 

Autor: František Kašpárek | sobota 15.4.2023 13:10 | karma článku: 34,47 | přečteno: 838x
  • Další články autora

František Kašpárek

Nenávist a převýchova jako palice pro nepokrokové myšlení

V devadesátých letech jsme celkem zažívali pluralitu. Vývoj však šel jinou cestou: Jediný názor na vybraná témata, všechno ostatní je buď dezinformace nebo konspirace. Tento proces zasahuje téměř všechny oblasti našeho života.

12.4.2024 v 15:00 | Karma: 23,55 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

František Kašpárek

Oči doširoka zavřené

Navalnyj, Lira, Assange. Co tyto případy spojuje a naopak rozděluje? Jsme vždy a za každých okolností v souladu s evropskými hodnotami?

24.2.2024 v 13:10 | Karma: 27,33 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politika

František Kašpárek

Určený přeživší

Fakta: V USA v době významných událostí federálního významu je jeden z členů vlády převezen na utajené místo...

10.2.2024 v 13:10 | Karma: 16,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

František Kašpárek

Zločin a trest

Dva Ukrajinci, zmlácený občan a podmíněné zastavení trestního stíhání. Vyšetřování skončilo. Zapomeňte. Anebo raději ne?

27.1.2024 v 13:10 | Karma: 26,94 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

František Kašpárek

Mandžurský kandidát

Mandžuský kandidát je člověk, který není od přírody vrah, ale v danou chvíli je naprogramován, aby zabíjel a mnohdy ani později není schopen říct, co se s ním stalo. Legenda nebo skutečnost? Podívejme se na některá fakta.

14.1.2024 v 13:10 | Karma: 11,72 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 22,33
  • Průměrná čtenost 848x
Moje motto je "doufej v nejlepší, počítej s nejhorším". To je také heslo mého oblíbeného hrdiny Jacka Reachera od Lee Childa. 

Seznam rubrik