Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O trochu menší kretén

Webinář Petra Ludwiga o kritickém myšlení nese vyzývavý podtitul – Jak být o trochu menší kretén (6.3.2021). Poněkud neobvyklé. Tím, že jsem ho v názvu částečně použil, mě možná dožene karma formou komentářů.   

Petr Ludwig se nedávno proslavil když na Facebooku naznačil, že vakcína Sputnik je nebezpečná záležitost a současně popřál čtenářům stejnojmenného webu, aby se jí nechali naočkovat. Trochu drsné, řekl bych. Na liberála. 
Zapátral jsem na YouTube, abych se s panem Ludwigem trochu seznámil. 
 
V úvodu webináře o kritickém myšlení ukázal Ludwig divákům svoji knihu Konec prokrastinace. Menším písmem je vysvětleno, že prokrastinace je chorobné odkládání úkolů a povinností. Na boku knihy je obrovským písmem napsáno BESTSELLER, dvacátý dotisk, 100 000 knih. Leckterý věhlasný spisovatel by mohl závidět. 

Jak jsem vyrozuměl, pan Ludwig bojuje, mimo jiné, proti konspiračním teoriím. Ovšem současně je toho názoru, že Brexit a prezidentské volby v USA v roce 2016 byly zmanipulovány prostřednictvím hackerů na sociálních sítí. Naopak volba Joe Bidena byla, dle jeho mínění, křišťálově čistá. Hackeři si asi dali šlofíka. Přitom u Bidena by  mohli docela slušně vyřádit.
V další části webináře autor prohlásil, že se snaží vytvářet z chaosu řád. Napadlo mě, že tímto trochu fušuje Božímu záměru do řemesla. 
Důležité bylo sdělení, že  pořádá přednášky o kritickém myšlení pro seniory. Zdarma, dodal. Tento nelehký úkol nese název Lepší senior. Pro nás, horší seniory, je to příslib do budoucnosti.
Poté Ludwig oznámil radostnou zvěst:
„Moje prezentace obsahuje docela hodně obrázků, já vám tu prezentaci potom pošlu, dostanete ji ode mne jako dárek, takže si nemusíte nic přepisovat.“ Zaklapl jsem blok, odložil ostře ořezané tužky a ponořil se do myšlenkového proudu pana Ludwiga. 
Následovala další podstatná informace: „Moje dlouhodobá mise v Česku je, dostat kritické myšlení do škol,“ pravil. Tak vida, nejenom o seniory, ale také o dorost bude postaráno. 
 V osmnácté minutě Ludwig zadoufal, že mezi posluchači není nikdo, kdo věří, že Země je placatá.
Byl jsem tady dobře.

Poslechl jsem si celý dvouhodinový pořad. V kostce lze shrnout, že pan Ludwig nám přináší světlo, jak správně chápat svět a rozlišovat informace. Proč ne. 
Souhlasím s autorem, že žijeme v době po-pravdivé. Jenom prameny této katastrofy bych hledal jinde. Ludwig se domnívá, že spočívají v řetězových zprávách, které si posílají senioři (muselo to zaznít) a ve všeobecném chaosu, kdy si lidé neověřují informace.
V ověřování informací je trochu problém. Kde je najít? V médiích, které informují podle jedné šablony?
I když se Ludwig opatrně zmínil o nedostatcích v médiích hlavního proudu, o hlavní příčině a důsledcích  pomlčel.
Podstata problému je, že klasická novinařina mizí, a nahrazuje ji aktivismus jediného správného názoru. A agrese proti všem, kdo nesouhlasí. Někteří novináři to dělají z přesvědčení, jiní z existenčních důvodů. 
Nevím, co je smutnější. 
Zase jsme v situaci, kdy veřejně činné osoby (vrcholní manažeři, novináři, herci, politici…) mnohé lži odmítají pouze šeptem a jen v kruhu nejužším

Zdá se, že ideologové nového krásného světa nevzali Orwellovo dílo 1984 jako román, ale jako návod k použití, jak výstižně poznamenala Martina Kociánová na Svobodném Universu.

Kritické myšlení je bezesporu zapotřebí. Pochopitelně nejen vůči „nesystémovým“ názorům, ale také k oficiálním verzím předkládaných jako nezpochybnitelná pravda, kterou je zapovězeno negativně hodnotit. Ať už se to týká migrace, LBGT, genderové problematiky, islámu a mnoha dalších věcí, které dnes tvoří novou ideologii.
Kritickému myšlení také dvakrát neprospívá, když média účelově zkreslují pravdu ohledně mnoha důležitých otázek dneška, zvláště pokud se týkají historie 20.století. Na tuto problematiku se měl autor webináře zaměřit především. Nikoliv na důchodce, co si vyměňují řetězové zprávy.

Podle mého názoru alespoň v jednom případě hrál Petr Ludwig s cinknutými kartami. V kapitole Důkazní břemeno tvrdil, že Zeman ohledně údajného Peroutkova článku Hitler je gentleman, požadoval po odpůrcích, aby mu dokázali, že článek neexistuje. Je nepravděpodobné, že by Zeman takovou hloupost řekl. (Neexistenci dokázat nelze.)

 Na druhé straně, ve webináři zaznělo několik zajímavých informací o omylech vědy, o dobrých úmyslech směřujících do pekla a o osudových chybách, kterých se dopouštějí lidé sami na sobě, když uvěří různým pokoutním samoléčebným praktikám. V tomto případě jsem ocenil Ludwigův smysl pro humor, když připomněl video Máriána Kotleby, kde dotyčný politik pohovořil o tom, jak si vyléčil koronavirus vodkou smíchanou s bromhexinem
U předsedy Ľudové strany Naše Slovensko by seminář mohl padnout na úrodnou půdu.

 

 

Autor: František Kašpárek | neděle 14.3.2021 15:37 | karma článku: 19,81 | přečteno: 549x
  • Další články autora

František Kašpárek

Nenávist a převýchova jako palice pro nepokrokové myšlení

V devadesátých letech jsme celkem zažívali pluralitu. Vývoj však šel jinou cestou: Jediný názor na vybraná témata, všechno ostatní je buď dezinformace nebo konspirace. Tento proces zasahuje téměř všechny oblasti našeho života.

12.4.2024 v 15:00 | Karma: 23,55 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

František Kašpárek

Oči doširoka zavřené

Navalnyj, Lira, Assange. Co tyto případy spojuje a naopak rozděluje? Jsme vždy a za každých okolností v souladu s evropskými hodnotami?

24.2.2024 v 13:10 | Karma: 27,33 | Přečteno: 382x | Diskuse| Politika

František Kašpárek

Určený přeživší

Fakta: V USA v době významných událostí federálního významu je jeden z členů vlády převezen na utajené místo...

10.2.2024 v 13:10 | Karma: 16,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

František Kašpárek

Zločin a trest

Dva Ukrajinci, zmlácený občan a podmíněné zastavení trestního stíhání. Vyšetřování skončilo. Zapomeňte. Anebo raději ne?

27.1.2024 v 13:10 | Karma: 26,94 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

František Kašpárek

Mandžurský kandidát

Mandžuský kandidát je člověk, který není od přírody vrah, ale v danou chvíli je naprogramován, aby zabíjel a mnohdy ani později není schopen říct, co se s ním stalo. Legenda nebo skutečnost? Podívejme se na některá fakta.

14.1.2024 v 13:10 | Karma: 11,72 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 22,33
  • Průměrná čtenost 848x
Moje motto je "doufej v nejlepší, počítej s nejhorším". To je také heslo mého oblíbeného hrdiny Jacka Reachera od Lee Childa. 

Seznam rubrik