Soudní proces bez procesu

19. 06. 2021 15:00:46
Tento týden proběhl odvolací soud s Walterem Kraftem, který byl v minulosti odsouzen za esej Je budoucnost Evropa islámská? Hovořit ovšem o soudním procesu by bylo poněkud nadsazené.

Státní zástupce a předsedkyně senátu přednesli svoji řeč. Další fáze – obhajoba obžalovaného - se nekonala. Soudkyně se odvolávala na rozsudky Evropského soudu pro lidská práva a poté oznámila, že pokud státní zástupce nabyl pocitu, že nějaký projev je nenávistný, tak to zcela stačí a dokazování je v tomto případě nadbytečné. Soud potvrdil původní rozsudek: pokuta 30 tisíc Kč a záznam v trestním rejstříku.
Zkusme se zamyslet, co by se asi stalo, kdyby (pro tuto ukázku) fiktivního soudce nezajímali pocity státního zástupce, připustil by možnost obhajoby a na tomto základě vynesl osvobozující rozsudek. Můžeme téměř s jistotou předpokládat, že hlavní mediální scéna by spustila řádný povyk. Takového kroku se odváží jen málokdo. V tomto procesu bez procesu chci věřit, že předsedkyně senátu byla opravdu přesvědčena, že na pocitech státního zástupce záleží.

Státní zástupce ještě zdůraznil, že požadavek (uvedený v eseji), aby armáda při ochraně hranic používala zbraně, je už sám o sobě trestným činem. V první chvíli člověka napadne:
"A co by asi měla používat? Bojové písně nebo recitovat verše?"
Vždycky ovšem záleží na kontextu, jak jsem se nedávno dozvěděl od jednoho investigativního novináře. Jistě, nikdo soudný by nechtěl, aby armáda při ochraně hranic střílela do žen a dětí. Co ale dělat s agresivními útočníky? Ustoupit? Utéct a nechat jim volný průchod? Pak by nemělo smysl jakkoliv evropské hranice chránit. Koštětem příliv nezastavíš.

Ne, nenacházíme se v nějakém dystopickém románu, ale v realitě 21. století. Důkazů není třeba (to v poslední době slýcháme až příliš často), stačí pocit státního zástupce.
Walter Kraft měl dále v textu vyvolával nenávist k islámu a přistěhovalce z Afriky prý označil za méněcenné.
Přečetl jsem si Kraftovu esej ještě dvakrát. Žádnou pasáž o méněcenných Afričanech jsem tam nenašel. Jen kritiku jejich stylu života, který je v mnohém neslučitelný nejen s naší kulturou, ale i s evropským právem. Odmítají cokoliv respektovat. Ne všichni, samozřejmě.
Něco, co by mohlo pana státního zástupce skutečně rozrušit, jsem našel někde jinde. Dovolím si citovat:
„Afričané, které vidím v Itálii, jsou odpad Afriky. Zajímalo by mě, proč Itálie a další evropské země tolerují, aby tito lidé byli na jejich území. Stydím se za africké přistěhovalce, kteří se chovají jako krysy a napadají evropská města, a zlobím se na ně. Cítím také hanbu a hněv vůči africkým vládám, které masový exodus tohoto afrického odpadu do Evropy ještě podporují...“
Tato slova neřekl žádný rasista, či nevzdělaný xenofob. Zveřejnil je 8.června 2015 v otevřeném dopise na italském zpravodajském webu Julienews člen Stálé mise Konga při OSN v Ženevě Serge Boret Bokwango (1).
Z toho vyplývá, že kritika afrických přistěhovalců asi bude na místě.

Esej Waltera Krafta je potřeba si přečíst, aby člověk dospěl k vlastnímu úsudku. Výstižně Kraftův text shrnul spisovatel Benjamin Kuras:
„Je to teoretická esej představující si do budoucna několik alternativ budoucnosti islámsko-evropského konfliktu, který probíhá v různých úrovních intenzity od 7. století a znovu se vyhrocuje. A v němž pravověrný islám, tedy se všemi svými totalitními a diskriminačními zákony šaría, je s demokracií neslučitelný, jak v roce 2008 potvrdil Evropský soud a jak potvrzují významní islámští klerikové.“
Z čeho potom pan státní zástupce získal svůj pocit? Co je na Kraftově eseji trestuhodného?

Podíváme se tedy ještě jinam. K našim německým sousedům.
Tania Kambouri se narodila v roce 1983 v Bochumi. V tomto městě vykonává práci pochůzkářky a dopravní policistky. Její rodiče pocházejí z Řecka, proto nemůže být podezírána z nenávisti k přistěhovalcům. Na podzim roku 2013 napsala pro odborářský časopis Deutche Polizei (2) čtenářský dopis, kde zformulovala své poznatky z každodenní práce. Není to veselé čtení. V mnoha bodech potvrzuje to, co o pět let později uvedl Walter Kraft ve zmiňované (a souzené) eseji.
Odvážný čin policistky v době vypjaté politické korektnosti vyvolal značnou podporu u jejích kolegů, kteří ji vyzvali aby své poznatky zveřejnila. Učinila tak v knize Policistka volá o pomoc (3).

V knize policistka popisuje zkušenosti s migranty, jejich naprostou neúctu k zemi, která jim nabídla pomocnou ruku a neustále se zvyšující násilí z jejich strany. Tania Kambouri na straně 105 píše:
„Dojde-li k problémům s muslimy, pořád dokola se opakuje, že to údajně nemá nic společného s islámem, že to jsou ojedinělé případy, kterým by Němci beztak neporozuměli. To je známý smrtící argument. Sebemenší kritika islámu je vykládána jako projev islámofobie a její nositel je okamžitě ocejchován jako nenapravitelný nepřítel islámu. (...) Kdybychom to přijali, zásadně by to zapovídalo jakoukoliv další formu svobodného vyjadřování názorů a kritiky – to bychom pak hodili vlastní hodnoty přes palubu a sklonili se před islámským pohledem na svět.“
Policistka má pravdu. Jenomže my už se v maléru nacházíme. Evropská elita a mnozí další skutečně, podle mého názoru, pozvolna sklání hlavu před islámem, takže nám nezbývá než se společně s Walterem Kraftem zeptat: Je budoucnost Evropy islámská?

Problémy s islámskými migranty pozvolna nemizí, jak nás svého času umravňovali "romantičtí sociologové", naopak, stále více se vyostřují, což můžeme nyní sledovat například ve Francii.

Soudním "procesem" s Walterem Kraftem jako bychom se přece jen ocitli v románu. A sice v Procesu Franze Kafky. Tam hrdina příběhu Josef K není nikdy přítomen soudnímu jednání, proces probíhá bez možnosti přímé obhajoby K, a je plný absurdních dialogů.
Myslím, že nám to něco silně připomíná.

1.http://dietrolequintee.wordpress.com/2013/05/15/il-rapp-congolese-delloumglitalia-riceve-limmondizia-dellafrica
2. Deutsche Polizei, Zeitschrift de Gewerkschaft der Polizei, prosinec 2013, str.2-3
3.Tania Kambouri, Policistka volá o pomoc, česky Euromedia Group, k.s-Ikar, 2016


.

Autor: František Kašpárek | sobota 19.6.2021 15:00 | karma článku: 38.82 | přečteno: 1028x

Další články blogera

František Kašpárek

Oči doširoka zavřené

Navalnyj, Lira, Assange. Co tyto případy spojuje a naopak rozděluje? Jsme vždy a za každých okolností v souladu s evropskými hodnotami?

24.2.2024 v 13:10 | Karma článku: 27.17 | Přečteno: 360 | Diskuse

František Kašpárek

Určený přeživší

Fakta: V USA v době významných událostí federálního významu je jeden z členů vlády převezen na utajené místo...

10.2.2024 v 13:10 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 357 | Diskuse

František Kašpárek

Zločin a trest

Dva Ukrajinci, zmlácený občan a podmíněné zastavení trestního stíhání. Vyšetřování skončilo. Zapomeňte. Anebo raději ne?

27.1.2024 v 13:10 | Karma článku: 26.81 | Přečteno: 523 | Diskuse

František Kašpárek

Mandžurský kandidát

Mandžuský kandidát je člověk, který není od přírody vrah, ale v danou chvíli je naprogramován, aby zabíjel a mnohdy ani později není schopen říct, co se s ním stalo. Legenda nebo skutečnost? Podívejme se na některá fakta.

14.1.2024 v 13:10 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 195 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.64 | Přečteno: 361 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 93 Celková karma 23.19 Průměrná čtenost 842

Moje motto je "doufej v nejlepší, počítej s nejhorším". To je také heslo mého oblíbeného hrdiny Jacka Reachera od Lee Childa. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...